Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ …

Με πολύ προβληματισμό και μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις το Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ που τροποποίησαν το 1ο κείμενο σημαντικά, υιοθετήθηκε τελικά χθες, 04-10-2013, τέσσερις ημέρες πριν την λήξη της θητείας του Δ.Σ., το 5ο κείμενο του προσχέδιου Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση των παροχών και των εισφορών
των Τομέων Πρόνοιας που θα αποσταλεί   στον Υπουργό προκειμένου να εκδοθεί η αναγκαία Υπουργική Απόφαση για να ισχύσουν οι προτεινόμενες αλλαγές. Αναφορικά,  οι σημαντικότερες  είναι:
→ Η καθιέρωση ως ελάχιστου χρόνου απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος  τα 30 έτη από την ημερομηνία εξόδου από την Σχολή Αστυφυλάκων και για τους δυο Τομείς (Ε.Χ.-Α.Π.), με εφαρμογή  και για όσους δεν τους έχει χορηγηθεί το εφάπαξ μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης.
→ Η διόρθωση –μείωση των ποσοστιαίων μειώσεων που επιβλήθηκαν με τον Ν.4093/2012 στα χορηγούμενα εφάπαξ (η μείωση στην Α.Π. διαμορφώνεται στο 28%).
→ Η εισαγωγή περιπτώσεων για την κατά παρέκκλιση χορήγηση εφάπαξ στους πάσχοντες από δυσίατα νοσήματα, στους με 80% αναπηρία και στους τρίτεκνους πολύτεκνους (περιορισμός του χρόνου αναμονής στα 2/5)
→ Η αύξηση των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους αλλά και η καθιέρωση ενός «πέναλτι»  για όσους συνταξιοδοτηθούν έως την 01-01-2016 και δεν έχουν συμπληρώσει τα 30 έτη κατά 1,80 επί του εφάπαξ, και κατά 1,20 για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 02-01-2016 και μετά.  

Θα πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι κατά την συνεδρίαση τα μέλη του Δ.Σ. προβληματίστηκαν για την χρονική στιγμή και τον λόγο, δημοσιοποίησης εγγράφου συνδικαλιστικής οργάνωσης, με το  οποίο ζητήθηκε η χορήγηση των αναλογιστικών μελετών όταν ήταν γνωστό ότι έχουν αποσταλεί στις Ομοσπονδίες από αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και η έκφραση «ανεύθυνοι θεσμικοί παράγοντες» που περιείχε το εν λόγω έγγραφο.