Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Πώς η Αστυνομία ''δένει'' τους χούλιγκαν και τι είναι η «αντίστροφη έρευνα»


Η Αγγλικής έμπνευσης μέθοδος των αστυνομικών και η «απάντηση» του Black Bloc

Τι είναι η «αντίστροφη έρευνα» και πώς η ΕΛ.ΑΣ. «δένει» τους χούλιγκανΜπορεί ένα από τα μέτρα τα οποία ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητά να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά το πρωτάθλημα της Superleague να είναι οι κάμερες στα γήπεδα, ωστόσο, το συγκεκριμένο «εργαλείο» βρίσκεται ήδη στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να φτάνει στα ίχνη των ταραξιών.

Μπορεί να μην είναι σε όλα τα γήπεδα ή να μην είναι πάντα αποτελεσματικό, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει «βοηθήσει» τις διωκτικές αρχές να είναι περισσότερο αποτελεσματικές στο έργο τους.


Παράδειγμα το πρόσφατο επεισοδιακό ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μερικές ημέρες μετά η αστυνομία ανακοίνωσε πως σχημάτισε δικογραφία σε βάρος δυο οπαδών των «πρασίνων» οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια.

Και αν για τον ένα από αυτούς η απάντηση στο ερώτημα: «πως έφτασε στα ίχνη του η αστυνομία» είναι εύκολη δεδομένου πως δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, για τον δεύτερο δεν ισχύει το ίδιο…



Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία ο συγκεκριμένος οπαδός είχε φορέσει μια κουκούλα (άσπρη-πράσινη) προκειμένου να καλύψει τα χαρακτηριστικά του. Εκ του αποτελέσματος, ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Η απάντηση ως προς το πώς οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του έρχεται στο newsbeast.gr μέσω ενός στελέχους της ομάδας των «Αντι-χούλιγκανς» της ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι γνωστή η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας ο οποίος αποκαλύπτει το πώς λειτουργεί η «αντίστροφή έρευνα».



«Όταν κάποιος βάζει μια κουκούλα και μπαίνει μέσα στο γήπεδο για να δημιουργήσει επεισόδια πρέπει να γνωρίζει πως δεν είναι καθόλου… ασφαλής. Όταν παίρνουμε στα χέρια μας τα βίντεο από τα επεισόδια προφανώς και δεν τελειώνουμε την δουλειά μας απλά παρακολουθώντας. Δεν σταματάμε αν κάποιος φοράει την κουκούλα. Ίσα- ίσα. Κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Αυτό είναι η αρχή. Από εκεί ξεκινάμε. Και πάμε προς τα πίσω» εξηγεί στην newsbeast.gr ένας αστυνόμος που θέλησε, για ευνόητους λόγους, να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Αρχικά εντοπίζουμε το άτομο που προκαλεί επεισόδια και έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά. Αν φοράει κουκούλα εστιάζουμε σε άλλα "χτυπητά" σημεία. Ένα περίεργο παντελόνι, ένα χαρακτηριστικό ζευγάρι παπούτσια, οτιδήποτε άλλο που φοράει και το οποίο θα "κέντριζε" το ενδιαφέρον μας. Κυρίως, όμως, κοιτάμε την σωματοδομή του ή οτιδήποτε που θα τον κάνει να ξεχωρίζει όπως για παράδειγμα μια ιδιομορφία στο βάδισμα» εξηγεί και αποκαλύπτει τη μέθοδο της «αντίστροφης έρευνας».



«Έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως ακόμα και αυτός που πάει προετοιμασμένος για να προκαλέσει ταραχές στο γήπεδο θα προσπαθήσει να καλύψει τα ίχνη του λίγη ώρα πριν ξεκινήσει τα επεισόδια. Αυτό ακριβώς είναι που δίνει σε εμάς την ευκαιρία να τον ταυτοποιήσουμε και εν συνεχεία να τον συλλάβουμε. Αν λοιπόν τα επεισόδια είναι το σημείο "μηδέν" εμείς γυρνάμε τον… χρόνο πίσω και ψάχνουμε υλικό από τις κάμερες μέσα και έξω από το γήπεδο προσπαθώντας να εντοπίσουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο όταν ακόμα δεν έχει βάλει την κουκούλα του. Από εξωτερικές κάμερες του γηπέδου, από εσωτερικές ή από καταστήματα γύρω από αυτό ή κάποιες φορές ακόμα και της τροχαίας. Από εκεί και πέρα ο δρόμος προς την σύλληψη ανοίγει. Ταυτοποιούνται οι φωτογραφίες πριν και μετά την κουκούλα και έτσι η σύλληψη είναι θέμα χρόνου καθώς μετά το μόνο που μένει είναι να δώσουμε όνομα στο πρόσωπο. Και αυτό είναι σχετικά εύκολο δεδομένου πως οι περισσότεροι ταραχοποιοί των γηπέδων μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και έτσι υπάρχει ο σχετικός φάκελος» αναφέρει ο αστυνομικός ο οποίος έχει πολλά χρόνια υπηρεσίας στο συγκεκριμένο «πόστο» και υπογραμμίζει πως «όπου υπάρχουν κάμερες δύσκολα μπορεί να κρυφτεί κάποιος. Θα πρέπει να πάει στο γήπεδο φορώντας την κουκούλα από το… σπίτι του»!

Σε ό,τι αφορά το πόσες φορές στο παρελθόν η συγκεκριμένη μέθοδος έχει θετικά, για τους αστυνομικούς, αποτελέσματα η απάντηση είναι αφοπλιστική. «Περισσότερες φορές απ’ όσες νομίζει ο κόσμος. Εμάς το θέμα της βίας στα γήπεδα μας απασχολεί σχεδόν όλο τον χρόνο. Την κοινή γνώμη την απασχολεί μετά από μεγάλης έκτασης επεισόδια και αυτό για λίγες ημέρες. Εμείς, ωστόσο, δεν λειτουργούμε με… δημοσιογραφικούς όρους. Μια έρευνα για να ανακαλύψουμε την ταυτότητα κάποιου χούλιγκαν μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες μέχρι και αρκετές εβδομάδες. Εμείς δεν σταματάμε. Ψάχνουμε το κατάλληλο πλάνο και προχωράμε ώστε να φέρουμε τον δράστη ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Η «απάντηση» του Black Bloc στην μέθοδο της «αντίστροφης έρευνας»



Η αντίστροφή έρευνα, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δεν εφαρμόζεται μόνο στα γήπεδα. Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τακτική σε πορείες αλλά και σε υποθέσεις, ανθρωποκτονιών, απαγωγών και βέβαια τρομοκρατίας που όμως οι δράστες είναι σαφώς πιο… υποψιασμένοι και προσέχουν τόσο τον τρόπο προσέγγισης του σημείου που τους ενδιαφέρει όσο και τον τρόπο διαφυγής.

Προφανώς και η μέθοδος της αντίστροφης έρευνας δεν είναι ελληνική… πατέντα. Η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια τώρα από πολλές αστυνομίες σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η πλέον εξελιγμένη μορφή της, ωστόσο, συναντάται στην Αγγλία και την Σκότλαντ Γιάρντ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε και την απαραίτητη εξαγωγή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα.



Και επειδή όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση η πιο ενδιαφέρουσα τακτική απόκρυψης στοιχείων είναι αυτή που χρησιμοποιούν τα black bloc κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτή; Τα μαύρα ρούχα.

Τα κατάμαυρα και χωρίς κάποιο διακριτικό μπουφάν, τα μαύρα παπούτσια και τα παντελόνια (κυρίως φόρμες) του ίδιου χρώματος σε συνδυασμό με τις κουκούλες «μπλοκάρουν» την μέθοδο της αστυνομίας και έχουν γίνει σήμα κατατεθέν αναρχικών και αντιεξουσιαστικών ομάδων που επιλέγουν την σύγκρουση ως τρόπο πολιτικής έκφρασης.



Αυτό που «αχρηστεύει» το σχέδιο των αστυνομικών είναι πως τα συγκεκριμένα άτομα, έχοντας προαποφασίσει ποια πορεία θα είναι «συγκρουσιακή», φορούν τις κουκούλες και τα μαύρα ρούχα από νωρίς ενώ παράλληλα έχουν μαζί τους και ένα δεύτερο μπουφάν το οποίο χρησιμοποιούν αφού τελειώσουν τα επεισόδια με προφανή στόχο να δημιουργήσουν σύγχυση στους διώκτες τους! 
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/795974/ti-einai-i-adistrofi-ereuna-kai-pos-i-elas-denei-tous-houligan/